Kreacija recepta in fotografij: Nina Zorčič
Sestavine za 8 ploščic:
- 250g nasekljanih datljev
- 25g medu
- 70g grobo nasekljanih oreščkov po izbiri (jaz sem dodala mešanico arašidov, lešnikov in mandljev)
- 200g ovsenih kosmičev (jaz sem dodala 100g fino mletih in 100g polnozrnatih)
- 40g ovsene moke (ovseni kosmiči zmleti v moko)
- 10g liofiliziranih marelic
- 10g liofiliziranih bio gozdnih robid
- 10g liofiliziranih sliv
Posip:
- liofilizirane maline v prahu
- liofilizirane slive
- liofilizirane bio gozdne robide
- 50g bele čokolade
Datlje namočite v vreli vodi in pustite stati 10 minut.
Nato jih res dobro ožamite in prestavite v skledo. Z vilicami jih spasirajte in jim dodajte vse ostale sestavine. Dobiti morate dovolj kompaktno maso, ki se drži skupaj. V kolikor je masa preveč lepljiva, dodajte več ovsenih kosmičev. V kolikor je masa presuha, dodajte kakšno žlico medu ali mleka po izbiri.
Zmes predevajte v pekač (premera 18x18cm), obložen s papirjem za peko in oblikujte ravno dno. Pomagajte si s kozarcem in dno lepo pritisnite ob pekač.
Posujte z liofiliziranimi malinami v prahu, robidami in slivami ter jih nežno pritisnite ob dno.
Postavite v hladilnik za vsaj 4 ure ali najbolje kar čez noč.
Ko se zmes strdi jo razrežite na 8 enakih kosov in po želji prelijte s stopljeno belo čokolado.
Energijske ploščice so pripravljene! V njih lahko uživate takoj, lahko pa jih shranite v hladilnik ali v zamrzovalnik.