Smo majhno družinsko podjetje iz Zgornje Polskave, z blagovno znamko imenovano Majini hrustljavčki. V projekt smo vključeni mož Marjan, žena Renata ter hčerki Jana in Maja. Maja je eno najpogostejših imen v Sloveniji in hkrati ime naše najmlajše hčerke, od koder izvira ideja za naš logo.

Ideja se nam je porodila pred leti na sejmu Čokolade in vina. Tam smo videli priložnost, da liofilizirano sadje približamo širši množici skozi prizmo inovativnega postopka in izjemnega okusa. Naslednji korak je bilo iskanje ustreznega stroja in ostale pripadajoče  opreme. Naključje je hotelo, da je proizvajalec laboratorijske opreme v Sloveniji znal narediti liofilizator primerne velikosti za začetek proizvodnje. Tako smo se začeli ukvarjati s posebnim postopkom nizkotemperaturnega sušenja živil, imenovanim liofilizacija. S tem postopkom postanejo naši izdelki izjemno hrustljavi in okusni. Ko se je začela ideja razvijati v smeri resnega projekta smo imeli jasno zadano, da bodo pridobljena živila slovenskega porekla in da se povežemo z lokalnimi proizvajalci. Želimo izkoristiti okolje okoli nas, ki ponuja bogate in tradicionalne okuse.

Naše delo

Z željo po povezavi z lokalnimi pridelki smo po nabavi stroja pričeli postopek mreženja s slovenskimi pridelovalci biološkega sadja in zelenjave. Po prevzemu od lokalnega kmeta/pridelovalca je pomembno, da je sadež v najkrajšem času liofiliziran. S tem ohranimo okus, barvo in strukturo.

Do sedaj imamo že izkušnje in znanje s sledečimi izdelki v postopku liofilizacije:
• SADJE – jagode, višnje, češnje, kaki, kivi, bavarski kivi, slive, marelice, sibirske borovnice, brusnice, ameriške borovnice, gozdne borovnice, aronijo, maline, hruške, fige, limone, limete, pomaranče, sok pomaranče, sok mandarine.
• ZELENJAVO – rdečo peso, korenje, ohrovt, česen, paradižnik, špinača, muškatna buča, hokaido buča, olive.
• ZAČIMBE – žajbelj, pegasti badelj, črni oreh, materina dušica, jedljivo cvetje (regrat, vrtnice, rdeča in vijoličasta redkev, šisa, brazilska kreša, rdeča gorčica, cvet vijolic, kislica, tolstovec, ostrigar).
• DRUGO – ameriški slamnik, industrijska konoplja, gobe, šitaki gobe, osličje mleko, kefirjeva zrna, cvetni prah, matični mleček, ličinke čebel, polže, tartufe, smrekove vršičke, borove vršičke, hmelj.
• Hladno kremasto kavo (COLD BREW UPGRAD) pa smo liofilizirali v prah.

Seveda pa dobrodošli vsi z novimi idejami in produkti, ki bi jih bili pripravljeni liofilizirati. Omogočamo namreč tudi storitev liofilizacije po vaši izbiri, kar pomeni da si končno obliko izdelka lahko izberete sami - cel sadež, koščki ali prah primeren za smutije.