Kaj je liofilizacija?

Liofilizacija je poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur in ekstrakcije kristalno vezane vode. Liofilizacija temelji na globoki zamrznitvi vode v plodovih kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost ter seveda vsi vitamini in minerali. Pri sadju se ohrani tudi 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Postopek zagotavlja neomejen rok uporabnosti živil ob pravilnem skladiščenju v nepredušno zaprti stekleni posodi.

Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili lahko močno spremenijo sestavo. Sušenje z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.

Liofilizirano sadje in zelenjava se kategorizira med funkcionalno hrano imenovano superživila. To so živila, ki imajo potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano. Kar pomeni, da takšna živila spodbujajo optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa. Prav te lastnosti so izjemno aplikativne za športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje

Z danim postopkom liofilizacije postanejo naši izdelki izredno okusni in hrustljavi. Prav slednjemu pa sami dajemo še posebej velik pomen, saj izboljša že tako odličen prigrizek. To dosegamo z natančnim vodenjem procesa liofilizacije in ustreznim skladiščenjem produktov. Če bi izdelke pustili na zraku, bi se ti zelo hitro navlažili in izgubili vso hrustljavost. Z našo pomočjo si lahko privoščite sveže, zdravo, domače in hrustljavo sadje tekom celega leta!

Prednosti:

  • ohranitev oblike, okusa, barve, arome, mineralov, vitaminov in antioksidantov,
  • ohranitev kemijske stabilnosti in biološke aktivnosti snovi,
  • porozen produkt - hitro raztapljanje,
  • liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature,
  • liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih,
  • liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike.

Uporaba liofilizirane hrane

Hrustljavo suho (liofilizirano) sadje se uporablja direktno iz embalaže kot zdrava prehrana.

Lahko se uporablja za musli in smuti, ki so priporočljiv in pomemben del zdrave prehrane.

S kombinacijo liofiliziranega sadja, vode, limone, sladkorja in različnih začimb lahko naredimo osvežiine sadne sokove.

Liofilizirano sadje je lahko idealen dodatek pecivom, tortam, sladicam, sladoledu, čokoladnim izdelkom, žitaricam, čajem, jogurtom, kefirjem, …

Liofilizacija omogoča odstranitev vode iz sadja in zelenjave, zato lahko z njimi obogatimo med, marmelade, kreme, sladolede, ki virtualno vsebujejo tudi več kot 100% sadja.

Primeri liofilizirane hrane

Rdeča pesa
jabolko_kocke